samaria.farangi.kriti_

Πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Διασχίζοντας το διάσημο φαράγγι Σαμαριάς, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ευρώπης, ταξιδεύεις σε εγκαταλελειμμένα χωριά και ιστορικά αξιοθέατα και έρχεσαι κοντά στην πλούσια, άγρια φύση του Εθνικού Πάρκου Λευκών Όρεων της Κρήτης.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς δικαίως έχει γίνει ένας από τους εμβληματικούς προορισμούς πεζοπορίας στην Ευρώπη. Με μήκος 16 χλμ. εκτείνεται από ένα οροπέδιο στα Λευκά Όρη της Κρήτης μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος, είναι το μεγαλύτερο φαράγγι στην Ελλάδα και αποτελεί κομμάτι του μονοπατιού πεζοπορίας Ε4 που διασχίζει την Ευρώπη. Το φαράγγι περιέχει 450 είδη χλωρίδας και πανίδας (70 ενδημικά στην Κρήτη), αποτελεί μέρος εθνικού πάρκου και είναι προστατευόμενο από την UNESCO ως μοναδικό «απόθεμα βιόσφαιρας». Κατά την πεζοπορία σου θα περάσεις μέσα από πευκοδάση, κυπαρίσσια και ελιές, θα συναντήσεις 22 πηγές πόσιμου νερού, καθώς και εγκαταλελειμμένα χωριά και εκκλησίες τις οποίες φυσικά μπορείς να επισκεφθείς. Το φαράγγι έχει πλάτος 150 μέτρα αλλά το στενότερο σημείο του φτάνει μόλις τα 3 μέτρα, με τα πανύψηλα βράχια του να σε περικλείουν.

Αν ξεκινήσεις από το Ξυλόσκαλο προς την Αγία Ρούμελη, η διαδρομή θα είναι συνεχώς κατηφορική και παρόλο που θα πρέπει να περάσεις ένα ποτάμι πάνω από ξύλινες γέφυρες, μερικές φορές πηδώντας από βράχο σε βράχο – δεν θα συναντήσεις ιδιαίτερες δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Στην έξοδο, θα συναντήσεις την Παλιά Αγία Ρούμελη και με αμαξωτό δρόμο πλέον θα φτάσεις στην Αγία Ρουμέλη. Η παλιά Αγία Ρουμέλη εγκαταλείφθηκε στα μέσα του προηγούμενο αιώνα μετά από μια καταστροφική πλημμύρα, όταν και μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση στην έξοδο του φαραγγιού. Θα συναντήσεις την παραλία της Αγίας Ρουμέλης, που βρίσκεται δίπλα στο χωριό και πραγματικά δεν υπάρχεις καλύτερος τρόπος να γιορτάσεις το τέλος της πεζοπορίας σου, με μία βουτιά στα καταγάλανα και δροσερά νερά!

Διάρκεια

6-7 ώρες

Εποχή

Μάιος-Οκτώβριος

Katholiko-Beach-Chania-Crete-allincrete.com-2

Επισκεφθείτε τη μονή Γουβερνέτου

Η μονή Γουβερνέτου ή μονή της Κυρίας των Αγγέλων του Γουβερνέτου είναι ορθόδοξο μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στο ακρωτήρι Χανίων, στη δυτική Κρήτη. Απέχει 30 χιλιόμετρα από τα Χανιά και βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο κοντά στη Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων. Η μονή ιδρύθηκε μεταξύ του 1537 και 1548. Η μονή υπέστη καταστροφές κατά τους οθωμανικούς χρόνους, και πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της επανάσταση του 1821, αλλά συνέχισε να κατοικείται.Η μονή έχει φρουριακό χαρακτήρα, με ορθογώνια κάτοψη και διέθετε πύργους σε γωνία (σήμερα σώζονται οι δύο). Το καθολικό της μονής είναι τρίκογχος ναός με τρούλο και διακονικό. Η πρόσοψη του ναού είναι επηρεασμένη από τον μανιερισμό και διαθέτει γλυπτές μορφάζουσες μορφές. Από το μοναστήρι ξεκινάει το πλακόστρωτο μονοπάτι για την επιβλητική Μονή Καθολικού, το οποίο συνεχίζει και κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Κοντά υπάρχει το μικρό μετόχι του Αγίου Αντωνίου, ενώ μετά από 20 λεπτά κατάβασης συναντάει κανείς τον Αρκουδόσπηλιο, λίγο πριν καταλήξει στην ερειπωμένη Μονή Καθολικού και το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννη του Ξένου, όπου εκοιμήθη κατά την παράδοση. Λίγα λεπτά παρακάτω, το φαράγγι καταλήγει σε ένα στενό φιόρδ με καταπράσινα νερά, όπου υπάρχουν ίχνη μικρού τερσανά που προφανώς οι μοναχοί επισκεύαζαν ή φύλαζαν τις βάρκες τους.

Διάρκεια

35-40 λεπτά

Εποχή

Όλες οι εποχές

Πεζοπορία στο Φαράγγι της Ίμπρου

Το φαράγγι της Ίμπρου ή Ίμβρου βρίσκεται κοντά στη Χώρα Σφακίων και είναι το τρίτο δημοφιλέστερο φαράγγι της Κρήτης. Το τοπίο είναι πανέμορφο και η σχετική ευκολία στην κατάβαση καθιστά την Ίμβρο αγαπητή στους επισκέπτες του νησιού. Το μήκος του φαραγγιού είναι 11χλμ. Η διαδρομή ξεκινά από το μικρό χωριό της Ίμβρου, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Αρχικά η πορεία είναι κατηφορική και τα πλαϊνά τοιχώματα είναι σχετικά χαμηλά. Όμως κατά την κάθοδο το φαράγγι στενεύει συνεχώς, τα τοιχώματα υψώνονται ψηλότερα και το τοπίο γίνεται πιο εντυπωσιακό. Σε πολλά σημεία του φαραγγιού συναντάμε ίχνη του παλιού καλντεριμιού που κάποτε ήταν το κύριο μονοπάτι που ένωνε τα Σφακιά με τα Χανιά. Δεν ήταν λίγες φορές που μέσα στο φαράγγι, το μοναδικό ουσιαστικά πέρασμα της επαρχίας Σφακίων προς το βορρά, δόθηκαν μάχες με τους Οθωμανούς κατά την Τουρκοκρατία.

Προχωρώντας, διασχίζουμε την τοποθεσία Αεροπλάνο, όπου συνετρίβη ένα Γερμανικό αεροπλάνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (τα συντρίμμια του εκτίθενται στο Πολεμικό Μουσείο Ασκύφου). Αμέσως μετά συναντάμε τα πρώτα πολύ στενά περάσματα του φαραγγιού κι έπειτα φτάνουμε στην τοποθεσία Γουρνιά, όπου υπάρχουν διάφορες μικρές γούρνες στο βράχο που γεμίζουν νερό το χειμώνα. Αφού περάσουμε φτάνουμε ίσως στο εντυπωσιακότερο σημείο του Φαραγγιού, τη Στενάδα. Εδώ τα τοιχώματα απέχουν μόλις 1.6μ μεταξύ τους, ενώ το ύψος τους φτάνει τα 300μ! Οι βράχοι είναι σμιλεμένοι με πανέμορφους σχηματισμούς. Μετά το στενό αυτό σημείο, το φαράγγι ανοίγει και συναντούμε ένα χώρο ανάπαυσης στην τοποθεσία Μεσοφάραγγο. Εδώ υπάρχει μια Βενετσιάνικη στέρνα νερού και το σπίτι του φύλακα του φαραγγιού. Μετά από λίγα μέτρα περνάμε ένα μεγάλο χαλασέ (κατολίσθηση) και αμέσως μετά ένα εντυπωσιακό στένεμα στην τοποθεσία Γκρεμνάρια.

Αμέσως μετά συναντάμε μια πανέμορφη πέτρινη καμάρα, την Ξεπητήρα, που προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Συνεχίζοντας την πορεία μας, περνάμε από μερικά ακόμη στενά περάσματα και φτάνουμε ως την έξοδο του φαραγγιού στο χωριό Κομητάδες. Ακριβώς στην έξοδο υπάρχουν μερικές ταβέρνες, ενώ μέσα στο χωριό υπάρχουν περισσότερες επιλογές

Διάρκεια

3-4 ώρες

Εποχή

Μάιος-Οκτώβριος

Κάντε bungy jumping στη γέφυρα της Αράδαινας

Η Γέφυρα της Αράδαινας, ύψους 138 μέτρων, βρίσκεται στο νομό Χανίων της Κρήτης στο δήμο Σφακίων και αποτελεί την υψηλότερη γέφυρα για άλματα με ελαστικό σχοινί bungy jumping στην Ελλάδα και τη δεύτερη στην Ευρώπη. Το 1999 πραγματοποιήθηκαν στη γέφυρα της Αράδαινας τα πρώτα άλματα, τα οποία αποτέλεσαν και το Βαλκανικό ρεκόρ πτώσης.

Η γέφυρα Αράδαινας βρίσκεται 85 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων και ακριβώς το ίδιο από την πόλη του Ρεθύμνου. Η διαδρομή με αυτοκίνητο ή μηχανή είναι από τις ωραιότερες στην Κρήτη με μεγάλο φυσικό ενδιαφέρον και με άριστο δρόμο με καλή άσφαλτο. Η διάρκεια οδήγησης είναι μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά.

Ώρες

12:00-17:00

Εποχή

Ιούλιος-Αύγουστος

Μπείτε στον κόσμο των καταδύσεων

Θέλατε ποτέ να δοκιμάσετε τις καταδύσεις;Τι θα λέγατε για κολύμβηση με αναπνευστήρα – όλα σε ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον και με τη βοήθεια επαγγελματιών; Μπείτε στον κόσμο της κατάδυσης και θα δείτε κάτι φανταστικό. Την αίσθηση της μηδενικής βαρύτητας, την αναπνοή κάτω από το νερό, την πλήρη απαλλαγή από το άγχος της καθημερινής ζωής και την ανακάλυψη ενός άλλου κόσμου που μπορείτε να τη ζήσετε μόνο με την αυτόνομη κατάδυση! 

el