Παραδοσιακά Χωριά

Βάμος

Ο Βάμος βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά. Είναι ιστορικό μέρος, γνωστό από τις πολύ συχνές επαναστάσεις κατά των Τούρκων κατακτητών, με ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Εκτός από τα μαγαζάκια και τις ταβέρνες στην κεντρική πλατεία, υπάρχει για να επισκεφθείς ένα οινοποιείο και ένα εξαιρετικό τυροκομείο. Το ξωκλήσι της Παναγίας και το Μοναστήρι στο Καρύδι με το τοξωτό ελαιοτριβείο, είναι εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις, όπως είναι και το περίφημο φεστιβάλ Jazz που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο και είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης.

Γαβαλοχώρι

To Γαβαλοχώρι είναι ένα παραδοσιακό χωριό με υπέροχα πέτρινα σπίτια. Βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά και είναι μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα. Στο χωριό μπορείτε να συνδυάσετε την παράδοση με τη φύση και το τοπίο, καθώς πολλοί λόφοι κυρίως με ελαιόδεντρα και χαρουπιές είναι διάσπαρτα. Πολλά από τα γνωστά Γαβαλιανά τοίχη σώζονται σε ένα φανταστικό τοπίο. Ένα εξαιρετικό λαογραφικό μουσείο βρίσκεται επίσης στο χωριό. Εδώ μπορείτε να δείτε την ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού. Στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο Ενετικό κτίριο με πέτρινες αψίδες.

Αρμένοι

Το χωριό είναι χτισμένο σε ένα κατάφυτο τοπίο που καλύπτεται από πλατάνια, των οποίων οι ρίζες ποτίζονται από τις φυσικές πηγές που αρδεύουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Η αφθονία του νερού που αρδεύει ολόκληρη την περιοχή έχει μετατρέψει τους Αρμένους σε ένα τεράστιο «οπωρώνα» γεμάτο με καρποφόρα δέντρα και λουλούδια. 

Ντουλιανά

Σε υψόμετρο 100μ. βρίσκεται το χωριουδάκι των 40 σπιτιών και 200 κατοίκων. Βυθίσου στη μαγική ατμόσφαιρα της πλατείας του χωριού και δοκίμασε να περπατήσεις τις κοντινές διαδρομές στα πέριξ.

Θέρισσο

Το χωριό Θέρισσος, κτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, είναι φημισμένο για τις ατελείωτες μάχες των κατοίκων του με τους Οθωμανούς κατακτητές.
Από εδώ ξεκίνησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος την επανάσταση του 1905 με σκοπό την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

el