Ανακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς των Χανίων

Λουτρό

Το Λουτρό είναι ένα μικρό ψαροχώρι που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 71 χιλιομέτρων νότια των Χανίων. Μπορείτε να μείνετε στο Λουτρό και να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για να εξορμήσετε στις γύρω παραλίες, είτε με ταξί (βάρκα), κανό ή με τα πόδια. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη μαγευτική παραλία των Γλυκών Νερών ανατολικά του χωριού. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε κανό ή να περπατήσετε μέχρι τις κοντινές ανοργάνωτες βοτσαλωτές παραλίες του Τιμίου Σταυρού και στο Περβολάκι που βρίσκονται 1 χιλιόμετρο ανατολικά του Λουτρού, λίγο πριν από τα Γλυκά Νερά. Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφθείτε τις παραλίες του κοντινού Λύκου, Φοίνικα και φυσικά τα μαγευτικά Μάρμαρα. Υπάρχουν καραβάκια που φεύγουν κάθε μέρα για Μάρμαρα και Γλυκά Νερά. Το Λουτρό είναι ένα μέρος για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό και ήρεμο στις διακοπές τους. Ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι στη νοτιοδυτική Κρήτη, που δεν έχει ακόμη αλλοιωθεί από τον μαζικό τουρισμό

Φραγκοκάστελο

Το Φραγκοκάστελο είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Κρήτης, διάσημη για το τοπικό ενετικό κάστρο του Φραγκοκάστελου, για την υπέροχη παραλία του και τις ιστορίες με τους θρυλικούς Δροσουλίτες, τα φαντάσματα των στρατιωτών που εμφανίζονται στην παραλία τα πρωινά στις αρχές του καλοκαιριού. Βρίσκεται 13χλμ ανατολικά της Χώρας Σφακίων, 80χλμ νότια από τα Χανιά, σε μια μικρή πεδιάδα στις νοτιοανατολικές των Λευκών Όρεων.

Παλαιόχωρα

Η Παλαιόχωρα είναι μια μικρή πόλη 77 χλμ νότια των Χανίων. Η πόλη βρίσκεται πάνω σε μια ακτογραμμή 11 χιλιομέτρων που βρέχεται από το Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Η ευρύτερη περιοχή έχει πολύ καλά οργανωμένες παραλίες και όμορφα μικρά αγκυροβόλια . Εξυπηρετείται από πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, μουσεία και νυχτερινά κέντρα. Στο λιμάνι δένουν τα πλοία που συνδέουν την Παλαιόχωρα με Σούγια, Αγία Ρουμέλη, Λουτρό, Χώρα Σφακίων και Γαύδο.

Χώρα Σφακίων

Η Χώρα Σφακίων είναι μια μικρή κωμόπολη στη νότια ακτή της Κρήτης. Διαθέτει δύο μικρά λιμάνια, όπου δένουν τα πλοία της γραμμής για Αγία Ρουμέλη, από την οποία φτάνουν το καλοκαίρι οι πεζοπόροι του φαραγγιού της Σαμαριάς για να πάρουν το λεωφορείο της επιστροφής. Το ίδιο καράβι περνάει επίσης από το γραφικό Λουτρό και συνεχίζει για το νησί της Γαύδου, την Παλαιόχωρα και τη Σούγια

Γλυκά νερά

Τα Γλυκά Νερά βρίσκονται 75χλμ νότια των Χανίων και 4χλμ δυτικά της Χώρας Σφακίων. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της νότιας Κρήτης, η οποία είναι κρυμμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Σφακίων. Η παραλία είναι βοτσαλωτή, με χαρακτηριστικό βαθυγάλανο χρώμα νερών. Γενικά, ο μόνος τρόπος για να έρθετε εδώ είναι με καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων. Ωστόσο για τους πιο τολμηρούς και ψαγμένους υπάρχει ένα κουραστικό μονοπάτι από τα Σφακιά (30′) και από το Λουτρό (60′).

Άγιος Ιωάννης

Ο Άγιος Ιωάννης είναι χωριό της περιοχής των Σφακίων, στη νοτιοδυτική Κρήτη. Στον Άγιο Ιωάννη σώζονται παλιές εκκλησίες.  Η εκκλησία της Παναγίας είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα οι οποίες σώζονται σε καλή κατάσταση. Κοντά στον Άγιο Ιωάννη σώζεται σε ημιερειπομένη κατάσταση κούλες (οχυρωματικός τουρκικός πύργος), ο οποίος επόπτευε τα νότια παράλια της Κρήτης. Σώζονται οι δεξαμένες του. Η εκκλησία του Αγίου Παύλου, η οποία βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, χτίστηκε από τον Άη Γιάννη τον Ερημίτη το πρώτο μισό του 11ου αιώνα σε ανάμνηση της διέλευσης του αποστόλου Παύλου από το σημείο και είναι αγιογραφημένος.

Η παραλία είναι εντελώς απομονωμένη από τον πολιτισμό, δεδομένου ότι ο μόνος δυνατός τρόπος για να έρθετε εδώ είναι με βάρκα ή με πεζοπορία σε μονοπάτι από την Αγία Ρουμέλη, τον Άγιο Ιωάννη ή το Λουτρό. Η πιο σύντομη πεζοπορία είναι από την Αγία Ρουμέλη και παίρνει 50′-60′ σε ένα εύκολο μονοπάτι κατά μήκος της ακτογραμμής που αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

el